5 тренда за софтуерните инжинери

Go, Ruby, Dart и Lua – все още са много по-малко популярни, като имат по едва 3,3 милиона активни софтуерни разработчици.

5 тренда за софтуерните инжинери
5 тренда за софтуерните инжинери
5 тренда за софтуерните инжинери

Различните ботове от Google
Различните ботове от Google

2023 ще бъде годината на електронната търговия
2023 ще бъде годината на електронната търговия

Предимството на онлайн търговията
Предимството на онлайн търговията


Разработването на софтуер е доста конкурентна професия и тъй като все повече компании започват да изследват потенциала на новите технологии, за разработчиците е важно да останат „на гребена на вълната“, когато става въпрос за познаване на новите технологии и умения.

Проучване на SlashData от 2022 г. предлага някои индикатори за това, което в момента привлича вниманието на разработчиците на софтуер по света. Според изследването, проведено сред над 20 000 специалисти, блокчейн приложенията, криптовалутите и NFT се радват на най-голямо внимание. Това означава, че преобладаваща част от разработчиците изучават нещо, свързано с тези три технологии.

Малко над една трета (34%) от анкетираните разработчици казват, че учат за криптовалути като биткойн – едва ли е изненадващо на фона на популярността на цифровите валути в световен мащаб. Шестнадесет процента казват, че работят активно по проекти, свързани с крипто-технологии.

Потенциалът за печелене на пари чрез NFT (незаменими токени), друга „крипто“ технология, също не е останал незабелязан от разработчиците: 11% от тях в момента работят върху нея. SlashData я нарича „потенциално печеливша ниша за тези, които се включват“. Близо една трета (32%) от разработчиците, анкетирани от SlashData, казаха, че освежават знанията си за NFT.

По същия начин 30% от разработчиците учат за блокчейн приложения, различни от криптовалути. SlashData разкрива, че интересът към блокчейн приложенията и криптовалутите се е увеличил най-много измежду различните технологии, въпреки че навлизането на блокчейн-приложения за момента изглежда в застой. Само 12% от разработчиците работят върху реални блокчейн проекти, твърди докладът. Това е само с 1% повече в сравнение с данните от доклада на SlashData за първото тримесечие на 2021 г.

Трите крипто-технологии имат най-високи нива на възприемане и обучение, обхванати в доклада на SlashData. Следващите най-популярни технологии, които разработчиците се стараят да учат, са метавселената и разработването на софтуер с помощта на изкуствен интелект (AI): 28% от анкетираните учат за тези технологии.

Докладът на SlashData за състоянието на общността на разработчиците 2022 г. се базира на анкети с респонденти от 166 страни по света, обхващайки различни под-общности на разработчиците: мобилни, настолни, индустриални IoT, потребителска електроника, вградени, облачни, игрови, AR и VR и др.

Докладът също така предлага някои ключови наблюдения относно използването и популярността на различните езици за програмиране, както и на инструментите, които разработчиците използват в ежедневната си работа.

JavaScript остава най-популярният език за програмиране. Близо 17,5 милиона разработчици по целия свят го използват. Python остава вторият най-широко възприет език, след като изпревари Java преди две години, и сега наброява 15,7 милиона потребители.

Междувременно Rust почти е утроил по размер потребителската си база през последните 24 месеца, от само 600 000 разработчици през Q1 2020 до 2,2 милиона през Q1 2022. Go и Ruby са важни езици в бекенд разработката, но Go набира скорост два пъти по-бързо през изминалата година.

„Rust създаде много силна общност от разработчици, които се грижат за производителността, безопасността на паметта и сигурността“, се казва в доклада. „В резултат на това той се използва най-вече в софтуерни проекти за IoT, но също така и в разработването на AR/VR”.

По-нишовите езици – Go, Ruby, Dart и Lua – все още са много по-малко популярни, като имат по едва 3,3 милиона активни софтуерни разработчици.

Back